Umrežavanje kao potencijal jačanja položaja nacionalnih manjina u Evropi – Hrvstsko – srpski odnosi – Golubić 2023

16. međunarodni znanstvenii skup u Golubiću: Umrežavanje kao potencijal jačanja položaja nacionalnih manjina u Evropi

U periodu od 24. do 28. kolovoza 2023. godine održan je 16. međunarodni znanstveni skup u Golubiću, Hrvatska. Organizatori skupa su Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada i Udruga za povjest, suradnju i pomirenje iz Obrovca.

Političko umrežavanje manjina

Ovogodišnji skup je posebno značajan jer su pored političkih predstavnika srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji prisustvovali i politički predstavnici nemačke manjine u Danskoj i danske manjine u Nemačkoj.

Komparativni izazovi prekograničnih manjina

Predsednik Upravnog odbora CHDR-a, Darko Gavrilović, istakao je važnost preobrazbe nacionalne pripadnosti u vrlinu koja doprinosi miru i pomirenju. Međutim, ekstremističke snage često zloupotrebljavaju nacionalni identitet za podsticanje sukoba.

Poslanik u Narodnoj skupštini Srbije, Janko Veselinović, naglasio je da ključni problemi ne smeju ostati nerešeni, jer to samo stvara osnovu za nove sukobe. On je istakao cilj postizanja mira i ekonomskog prosperiteta na Balkanu.

Milorad Pupovac, član Sabora i bivši predsednik Srpskog narodnog vijeća, ocenio je da su odnosi Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije značajno unapređeni. Parafiranje Deklaracije o suradnji između Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije označilo je korak ka prekidu neprijateljske retorike između dve zemlje.

Dansko - nemačka saradnja kao model

Harro Hallman, šef Sekretarijata nemačke manjine u Kopenhagenu, govorio je o važnosti institucija koje održavaju manjinske identitete, dok je Jens A. Christiansen, glavni sekretar danske manjine u Nemačkoj, istakao značaj dijaloga i zajedničkog rešavanja problema za napredak manjinskih zajednica.

Rasprave o institucijama i strukturi manjina

Drugi dan skupa rezervisan je za raspravu o institucijama, strukturi i zajedničkom životu manjina. Ovde su predstavljeni pregledi stanja i iskustva brojnih stručnjaka i predstavnika manjinskih zajednica.

Ovaj skup je pružio važnu platformu za razmenu mišljenja i iskustava između različitih manjinskih zajednica, ističući značaj dijaloga, saradnje i pomirenja za unapređenje položaja manjina u Evropi.

Poročitajte još