Heroizacija i politički mitovi – Hrvatsko – srpski politički odnosi – Golubić 2022

Petnaesti tradicionalni skup u Golubiću: "Srpsko – hrvatski odnosi"

U periodu od 25. do 28. kolovoza 2022. godine održan je petnaesti tradicionalni skup u Golubiću (obrovačkom) pod nazivom “Srpsko – hrvatski odnosi”. Kao i prethodnih godina, skup je organizovalo Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje (CHDR) iz Novog Sada i  Udruga za povjest, suradnju i pomirenje  (AHCR) iz Obrovca.

Na skupu su učestvovali naučnici iz Srbije, Hrvatske, Italije i Irske. Njihov rad bio je podeljen u dve sesije.

Sesija 1: "Heroizacija i politički mitovi"

Prva sesija je imala temu “Heroizacija i politički mitovi u političkim odnosima vezanim za Srbe i Hrvate”. Naučnici su raspravljali o negativnom uticaju političkih mitova i procesa heroizacije na politiku regionalne stabilnosti i pomirenja.

U prvoj sesiji, naučnici su naglasili poguban uticaj političkih mitova i heroizacije na odnose između Srba i Hrvata. Podgrevanje mitova o prošlim ratovima samo pogoršava odnose i sprečava pomirenje. 

Sesija 2: "Razvoj turističkih i agrarnih potencijala"

Druga sesija se fokusirala na temu “Razvoj turističkih i agrarnih potencijala severne Dalmacije sa naglaskom na lokalno i povratničko stanovništvo”. Naučnici su istaknuli važnost turizma za održiv opstanak srpske zajednice u Hrvatskoj i hrvatske zajednice u Srbiji.

Naučnici su zaključili da je za održivi razvoj srpske i hrvatske zajednice u ruralnim područjima važno uspostaviti sinergiju poljoprivrede i turizma. Također, istaknuli su potrebu za podsticanjem projekata koji bi unaprijedili razumijevanje i suradnju između zajednica.

Parafirana deklaracija o saradnji

Tokom skupa, parafirana je Deklaracija o saradnji između Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije, potpisana od strane Tomislava Žigmanova, predsednika Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine, i Milorada Pupovca, predsednika Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskoj. 

Poročitajte još