Pitanja nacionalnih manjina, politički mitovi, dominantni narativi i kultura sjećanja – Hrvatsko – srpski odnosi – Golubić 2021

Četrnaesti međunarodni znanstveni skup "Hrvatsko-srpski odnosi"

Stanje odnosa između Hrvatske i Srbije

Na nedavno održanom Četrnaestom međunarodnom znanstvenom skupu “Hrvatsko-srpski odnosi – pitanja nacionalnih manjina, politički mitovi, dominantni narativi i kultura sjećanja” u Golubiću kod Obrovca u Hrvatskoj, raspravljalo se o trenutnom stanju i perspektivama odnosa između Hrvatske i Srbije. Skup je trajao od 23. do 26. kolovoza 2021. godine, a okupio je znanstvenike, političare te predstavnike civilnog društva iz obje zemlje. 

Nedostatak političke suradnje

Jedan od glavnih zaključaka skupa bio je da su politički odnosi državnih vrhova Republike Hrvatske i Republike Srbije nepostojeći. Nažalost, nedostaje konzistentna politika koja bi doprinijela regionalnoj stabilnosti i pomirenju. Ova situacija traje već od 2012. godine, a istodobno, interes Europske unije za rješavanje ovih pitanja opada.

Izazovi s manjinama i kulturama sjećanja

Posebno se istaknulo da su Hrvati u Srbiji isključeni iz procesa donošenja odluka, dok i dalje postoje negativni stavovi prema Srbima u Hrvatskoj i Hrvatima u Srbiji. Ovi stavovi proizlaze iz političkih mitova, dominantnih narativa i nekritičkih kultura sjećanja.

Pozitivni pomaci i perspektive

Unatoč ovim izazovima, postignuti su i neki pozitivni pomaci. Na primjer, položaj Hrvata u Vojvodini je poboljšan, osobito u institucijama kulture i obrazovanja. Također, za Srbe povratnike u Dalmaciji primjećeno je poboljšanje situacije. Oni su sve aktivniji u procesima donošenja odluka te sudjeluju u turističkom razvoju Hrvatske, posebice u ruralnom turizmu.

Zaključak

U zaključku, unatoč izazovima s kojima se suočavaju odnosi između Hrvatske i Srbije, važno je nastaviti raditi na unaprjeđenju međunacionalnih odnosa i pomirenju, kao i na jačanju suradnje i dijaloga između dvije zemlje. Ovo je ključno kako bi se osigurala stabilnost i prosperitet cijele regije. 

Poročitajte još