Izbjeglištvo, povratnici i ideologija kao činitelji izgradnje identiteta – Hrvatsko – srpski odnosi – Golubić 2019

Dvanaesti Međunarodni Znanstveni Skup u Golubiću

"Hrvatsko-srpski odnosi; izbjeglištvo, povratnici i ideologija kao činitelji izgradnje identiteta"

U razdoblju od 22. do 25.8.2019. godine, u Golubiću (obrovačkom), održan je Dvanaesti međunarodni znanstveni skup i skup političara iz Srbije i Hrvatske. Skup je bio posvećen temi “Hrvatsko-srpski odnosi; izbjeglištvo, povratnici i ideologija kao činitelji izgradnje identiteta”. Učestvovali su znanstvenici, predstavnici nevladinog sektora te politički predstavnici stranaka i pokreta koji zagovaraju ideje tolerancije i suradnje u regionu.

Skup su organizirali Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada i Udruga za povijest, suradnju i pomirenje iz Obrovca.

Glavne Tematike Skupa

  • Suprotstavljanje dominantnim narativima i političkom šovinizmu u kulturi sjećanja.
  • Analiza položaja i odnosa prema izbjeglicama i povratnicima u posljednjoj godini.
  • Zloupotreba izbjeglica, povratnika i nacionalnih manjina u političke svrhe.
  • Unapređenje položaja srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji.
  • Prezentacija rada profesora koji se bave ruralnim turizmom i agroekonomijom kao pozitivan primjer unapređenja položaja povratnika i mogućih rješenja za ostanak stanovništva u ruralnim krajevima Hrvatske.

Zaključci Skupa

Skup je naglasio važnost suprotstavljanja šovinizmu u kulturi sjećanja te unapređenju položaja manjina i izbjeglica radi ostvarivanja mirne koegzistencije i rješavanja političkih kriza u regionu. Također, istaknuta je potreba za analizom i razvojem strategija koje bi podržale ostanak stanovništva u ruralnim područjima kroz primjere kao što su ruralni turizam i agroekonomija. 

Poročitajte još