Ekstremizam kao uzročnik destabilizacije regiona – Hrvatsko – sprski odnosi – Golubić 2020

Trinaesti međunarodni znanstveni skup "Hrvatsko – srpski odnosi"

Na Trinaestom međunarodnom znanstvenom skupu “Hrvatsko-srpski odnosi, ekstremizam kao uzročnik destabilizacije regiona”, održanom u Golubiću (obrovačkom) 24. kolovoza 2020. putem internetske konferencije, sudjelovali su znanstvenici i političari iz Srbije i Hrvatske. Na skupu je iznesena jednodušna ocjena da su srpsko-hrvatski odnosi i dalje pod pritiskom političkog ekstremizma, ali da najnovija događanja na političkoj sceni u Hrvatskoj pružaju nadu u poboljšanje međunacionalnih odnosa. 

Ocijena situacije:

Politčari su istaknuli važnost razvoja odnosa kroz poboljšanje položaja srpske i hrvatske zajednice u obje države. To bi se trebalo ostvariti kroz njihovu participaciju u dijelovima vlasti koji su ključni za njihov opstanak i razvoj. 

Znanstvena potpora:

Znanstvenici su podržali inicijativu za pokretanje znanstvenih i gospodarskih međudržavnih projekata koji bi doprinijeli razvoju regije. Istaknuli su važnost eliminacije ekstremističkog nasilja i marginalizacije ekstremno desnih stranaka kako bi se postigli bolji odnosi između dvije države. To bi vodilo ka ostvarenju politike regionalne stabilnosti i pomirenja.

Poročitajte još