Hrvatsko-srpski odnosi, izbeglice i migranti, mirna koegzistencija i rešavanje krize – Golubić 2016

Naglasak na Toleranciji i Suradnji: Zaključci Devetog Međunarodnog Znanstvenog Skupa o Hrvatsko-srpskim Odnosima, Izbeglicama i Migrantima

Dana 20.8.2016. godine, u Golubiću (obrovačkom), održan je Deveti međunarodni znanstveni skup i skup političara iz Srbije i Hrvatske pod nazivom „Hrvatsko-srpski odnosi, izbeglice i migranti, mirna koegzistencija i rešavanje krize“. Na ovom značajnom skupu, učestvovali su znanstvenici, predstavnici nevladinog sektora i politički predstavnici stranaka i pokreta koji promovišu ideje tolerancije i suradnje u regiji.

Organizatori skupa bili su Centar za istoriju, demokratju i pomirenje iz Novog Sada, Udruga za povijest, suradnju i pomirenje iz Obrovca i Departman za geografiju, turizam i hotelijerski menadžment iz Novog Sada.

Na skupu je poseban naglasak bio stavljen na unapređenje položaja srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji, kao i na analizu položaja i odnosa prema izbeglicama i migrantima u poslednjih godinu dana. Istraživalo se u kojoj meri se zloupotrebljavaju izbeglice, migranti i nacionalne manjine od strane pojedinih političara kada je reč o mirnoj koegzistenciji i rešavanju političkih kriza u regionu.

Na kraju skupa doneseni su sljedeći zaključci, koji su istakli važnost zajedničkih napora za izgradnju održivije budućnosti:

  1. U cilju opšteg održivog razvoja, u uslovima nedovoljnog rađanja i internog starenja stanovništva, potrebno je pretvoriti izazove koje migracijska kriza nosi sa sobom u prilike za napredak.

  2. Unapređenje koordinacije svih ključnih nevladinih organizacija i političkih aktera, kao i uspostavljanje mehanizama kojima bi se na sveobuhvatan način koordinirao rad humanitarnih organizacija s izbeglicama i migrantima.

  3. Implementacija humanitarnih viza kako bi se suzbio krijumčarenje ljudi i smanjile tenzije u regionu.

  4. Omogućavanje izbeglicama i migrantima pristup radnom tržištu.

  5. Osiguravanje obrazovnih mogućnosti za decu izbeglica.

  6. Podizanje svesti i odgovornosti u vezi s ljudskim pravima među mladim političarima.

  7. Promovisanje razmene studenata i poseta srednjih škola (park mira) kako bi se podstakla tolerancija i razumevanje.

  8. Edukacija mladih Hrvata u Hrvatskoj o srpskim institucijama, i obrnuto, u cilju razvijanja tolerancije i razumevanja.

  9. Podsticanje supstidijarnosti između institucija u obe zemlje i angažovanje znanstvenih institucija.

  10. Jačanje znanja o jedni drugima kroz regionalnu saradnju.

Ovi zaključci predstavljaju važan korak ka izgradnji boljih odnosa i mirnije koegzistencije između Hrvatske i Srbije, naglašavajući potrebu za zajedničkim naporima i promovisanjem tolerancije, razumevanja i saradnje. 

Naučni radovi sa skupa u PDF formatu:

Poročitajte još