Srpsko-hrvatski politički odnosi u 20. stoljeću – Golubić 2015

Jačanje politika zasnovano na zajedničkoj interpretaciji prošlosti

U Golubiću, obrovačkom, 24. i 25. kolovoza 2015. godine, održan je značajan međunarodni znanstveni skup pod nazivom “Hrvatsko – srpski odnosi”. Na ovom skupu, učestvovali su znanstvenici iz Hrvatske, Srbije, Mađarske, Grčke i Nemačke. Drugog dana skupa, nakon predstavljenih radova, znanstvenici su doneli zaključke koji su otkrili zrelo promišljanje o važnim pitanjima koja se tiču odnosa između Hrvatske i Srbije.

Znanstvenici su izrazili stav da politika i političari u obije zemlje ne bi trebali zloupotrebljavati prošlost u svrhu jeftinog politikanstva. Umjesto toga, pozvali su na to da se interpretacija prošlosti prepusti znanstvenoj zajednici, kako bi se osiguralo objektivno i temeljno sagledavanje događaja. Posebno su istakli da zločini iz prošlosti i patnja žrtava ne bi trebali biti temelj za izgradnju nacionalnog identiteta ili osvetničke politike u budućnosti.

Stav prisutnih na skupu bio je jasan: sve žrtve treba komemorirati s dostojanstvom, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. Umjesto sukobljavanja oko tumačenja prošlosti, znanstvenici su predložili jačanje političkih veza kroz zajedničku interpretaciju tema iz povijesti odnosa dvije zemlje i naroda. Takav pristup može doprinijeti izgradnji uzajamnog razumijevanja i pomirenja, te otvoriti put ka stabilnijim i prosperitetnijim budućim odnosima.

Ovaj skup predstavlja korak naprijed ka izgradnji konstruktivnijih odnosa između Hrvatske i Srbije, naglašavajući važnost dijaloga, poštovanja različitosti i uzajamnog učenja iz povijesti kako bi se izbjegli ponovni sukobi i osigurala mirna i prosperitetna budućnost za oba naroda. 

Naučni radovi sa skupa "Hrvatsko – srpski politički odnosi u 20. veku” u PDF formatu:

Poročitajte još