Hrvatsko-srpski odnosi: Politička suradnja i nacionalne manjine – Golubić 2009

Međunarodni skup u Golubiću, Republika Hrvatska

U razdoblju od 25. do 28. kolovoza 2009. godine održan je značajan međunarodni skup pod nazivom “Hrvatsko-srpski odnosi: Politička suradnja i nacionalne manjine” u Golubiću, pokraj Obrovca, Republika Hrvatska. Ovaj skup okupio je znanstvenike iz Hrvatske i Srbije koji su zajedno razmatrali političke i povijesne aspekte odnosa između dviju zemalja, posebno s fokusom na ulogu nacionalnih manjina.

Zajedničko tumačenje prošlosti

Nakon predstavljanja radova, znanstvenici su donijeli zaključke. Istaknuli su važnost da politika i političari ne bi trebali interpretirati prošlost, već bi tu ulogu trebali prepustiti znanstvenicima. Također su istaknuli potrebu za zajedničkim tumačenjem povijesnih tema kako bi se ojačale političke veze između dviju zemalja. Temeljne teme skupa uključivale su početak razvoja političke suradnje između Hrvatske i Srbije, odnos medija prema prošlosti, ideologiju i položaj manjina te analizu i reviziju udžbenika iz povijesti.

Potreba za istraživanjem razbijanja Jugoslavije

Znanstvenici su naglasili važnost istraživanja razbijanja Jugoslavije kako bi se unaprijedili hrvatsko-srpski odnosi. Posebno su istaknuli važnost pristupa arhivskoj građi Međunarodnog suda u Haagu. Iako su istaknuli da danas nema većih problema u pristupu arhivskoj građi Hrvatske i Srbije, nedostatak financijske podrške državnih institucija i dalje je prepreka za provođenje takvih istraživanja.

Politička suradnja i podrška nacionalnim manjinama

Politčari su također sudjelovali na skupu, pri čemu su postignuti određeni dogovori o suradnji između stranaka koje zastupaju interese nacionalnih manjina. Očekuje se da će vlade Hrvatske i Srbije realizirati sporazum o pravima nacionalnih manjina te o pristupu određenoj imovini koja pripada manjinama.

Ovaj međunarodni skup predstavljao je važan korak ka jačanju političkih veza između Hrvatske i Srbije te unapređenju položaja nacionalnih manjina u obje zemlje. Organizacija skupa i suradnja između znanstvenika, političara i institucija pokazuje važnost dijaloga i razumijevanja u izgradnji bolje budućnosti za sve zajednice u regiji.

Naučni radovi sa skupa "Hrvatsko – srpski odnosi - politička saradnja i nacionalne manjine" u PDF formatu:

Poročitajte još