Hrvatsko-srpski odnosi: Rešavanje otvorenih pitanja – Golubić 2012

Analiza petog jubilarnog međunarodnog skupa "Hrvatsko-srpski odnosi: Rešavanje otvorenih pitanja"

U razdoblju od 31. srpnja do 1. kolovoza 2012. godine, u Golubiću, Obrovac, Republika Hrvatska, održan je peti jubilarni međunarodni naučni skup pod nazivom “Hrvatsko-srpski odnosi: Rešavanje otvorenih pitanja”. Ovaj skup okupio je stručnjake iz Hrvatske, Srbije, Francuske i Sjedinjenih Američkih Država, kao i političke predstavnike nacionalnih manjina iz obje zemlje, s ciljem rasprave o trenutnom stanju i budućnosti odnosa između Hrvatske i Srbije.

Stagnacija hrvatsko-srpskih odnosa

Nakon temeljite analize, zaključeno je da su odnosi između Hrvatske i Srbije u protekle dvije godine zastali. Nedostatak političke volje s obje strane, kao i nedostatak napretka u pitanjima građanskih, ljudskih i manjinskih prava, predstavljaju ključne prepreke daljnjem razvoju suradnje. Promjena političke vlasti u Srbiji nije rezultirala pozitivnim pomacima u odnosima prema manjinama, dok političke stranke Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji nisu uspjele pronaći zajednički jezik s vladajućim strukturama.

Problemi hrvatske nacionalne zajednice u Vojvodini

Stagnacija hrvatsko-srpskih odnosa direktno utječe na položaj hrvatske nacionalne zajednice u Vojvodini. Nedostatak školskih udžbenika i potenciranje nacionalnog identiteta Bunjevaca od strane države vodi ka dezintegraciji hrvatskog nacionalnog identiteta na tom području.

Rješavanje imovinsko-pravnih pitanja

Jedno od ključnih pitanja je i rješavanje imovinsko-pravnih problema institucija hrvatske zajednice u Srbiji i srpske zajednice u Hrvatskoj. Ovi problemi trebaju biti hitno riješeni kako bi se omogućio samostalan i uspješan rad manjinskih institucija.

Relativizacija zločina i negativni medijski diskurs

Česta relativizacija zločina iz prošlosti stvara nepovoljnu klimu u odnosima između Hrvatske i Srbije. Takva praksa služi dnevno-političkim svrhama i potiče nacionalno pristrane medijske diskurse, umjesto da doprinosi procesu pomirenja.

Nastavak suradnje i promocija objektivnih istraživanja

Zaključci sa skupa predstavljaju poziv novim vladama u Hrvatskoj i Srbiji da nastave s radom na rješavanju otvorenih pitanja i unapređenju odnosa između dviju zemalja. Naučnici ističu potrebu za promocijom objektivnih istraživanja iz različitih disciplina kako bi se stvorila jasnija slika o perspektivama odnosa između Hrvatske i Srbije.

Zaključci sa sastanka predstavnika manjinskih zajednica

Dr. Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća, potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke i zastupnik u Hrvatskom saboru, Dragan Crnogorac, predsjednik Zajedničkog vijeća općina i Petar Kuntić, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine i Slaven Bačić, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji sastali su u sklopu seminara Hrvatsko-srpski odnosi i u iscrpnoj raspravi razmijenili mišljenje o položaju Hrvata u Srbiji i položaju Srba u Hrvatskoj, o suradnji Hrvatske i Srbije u pitanjima zaštite manjina i o budućoj suradnji između institucija Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji.

Na sastanku predstavnika manjinskih zajednica usvojeni su zaključci koji pozivaju najviše predstavnike Republike Hrvatske i Republike Srbije na nastavak unapređenja odnosa i suradnje između dviju država. Također, ističe se potreba za rješavanjem imovinsko-pravnih pitanja i promicanjem međusobne suradnje u cilju stvaranja boljih uvjeta za sve građane.

Zaključak

Peti jubilarni međunarodni skup o hrvatsko-srpskim odnosima jasno je ukazao na složenost i izazove koji prate ovu temu. Stagnacija u odnosima između Hrvatske i Srbije zahtijeva odlučne korake i promjene kako bi se stvorila bolja budućnost za sve građane dviju zemalja. Uzajamno poštovanje, politička volja i promicanje objektivnih istraživanja ključni su elementi koji će doprinijeti izgradnji dugoročnog mira i stabilnosti u regiji.

Naučni radovi sa skupa "Hrvatsko-srpski odnosi - rešavanje otvorenih pitanja" u PDF formatu:

Poročitajte još