Nacionalne manjine i borba protiv diskriminacije: Hrvatsko – srpski odnosi – Golubić 2013

Nacionalne manjine i borba protiv diskriminacije: Osvrt na šesti međunarodni znanstveni skup o hrvatsko-srpskim odnosima

Od 20. do 22. kolovoza 2013. godine, u Golubiću, Obrovac, Republika Hrvatska, održan je šesti međunarodni znanstveni skup pod nazivom “Hrvatsko-srpski odnosi: Prava nacionalnih manjina – borba protiv diskriminacije”. Na ovom skupu okupili su se stručnjaci iz Hrvatske, Srbije, Sjedinjenih Američkih Država, Grčke i Poljske, zajedno s političkim predstavnicima hrvatskog naroda u Srbiji i srpskog naroda u Hrvatskoj kako bi raspravljali o važnim pitanjima zaštite prava nacionalnih manjina i suzbijanja diskriminacije.

Raznolike teme, zajednički zaključci

Skup je bio podijeljen u tri panela koji su se bavili različitim aspektima problema zaštite prava nacionalnih manjina i suzbijanja nacionalizma kao izvora mržnje i predrasuda. Znanstvenici su iznijeli brojne radove, a politički predstavnici pružili su svoje perspektive na temelju kojih su doneseni zajednički zaključci.

Borba protiv diskriminacije: Ključni zaključci

  1. Razvijanje kulture sećanja: Znanstvenici su istaknuli važnost uspostavljanja prirodnih i kulturnih veza između Hrvatske i Srbije kao primjera zaštite prava nacionalnih manjina. Prekogranična suradnja i razvoj rezervata biosfere mogli bi biti ključni u ovom procesu.
  2. Edukacija o Holokaustu: Posebna pažnja posvećena je obrazovanju o Holokaustu kao sredstvu za podizanje nivoa tolerancije prema manjinskim narodima. Internet bi trebao biti korišten kao sredstvo pristupa informacijama o Holokaustu, a važnost svedočanstava preživelih i sudionika ovog događaja istaknuta je kao ključna.
  3. Primjena ustavnih i zakonskih odredbi o jeziku: Kako bi se osigurala zaštita prava nacionalnih manjina, potrebno je provesti sve zakone koji se odnose na jezik bez izuzetka, bez odlaganja i političkih uslovljavanja.
  4. Borba protiv negativne propagande i izuzeće povjesne istine: Za postizanje napretka u odnosima između Hrvatske i Srbije, važno je zaustaviti negativnu ratnu propagandu i osigurati ispravno predstavljanje povjesnih činjenica u udžbenicima.
  5. Unapređenje privrednih odnosa i bilateralna suradnja: Podržavanje privrednih odnosa i zajedničko nastupanje na tržištima ključni su za ekonomski razvoj i stabilnost. Privrednici iz obe zemlje trebali bi biti informirani o prednostima poslovanja u Hrvatskoj i Srbiji.
  6. Brže rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja: Znanstvenici i politički predstavnici pozvali su vlade Hrvatske i Srbije da ubrzaju proces rešavanja otvorenih bilateralnih pitanja i osiguraju provođenje zaključaka.

Zaključak

Šesti međunarodni znanstveni skup o hrvatsko-srpskim odnosima jasno je pokazao potrebu za nastavkom borbe protiv diskriminacije i zaštite prava nacionalnih manjina. Kroz zajedničke zaključke i preporuke, znanstvenici i politički predstavnici stvorili su put ka boljoj budućnosti, naglašavajući važnost obrazovanja, suradnje i poštovanja ljudskih prava kao temelja za održivu mirnu koegzistenciju.

Naučni radovi sa skupa "Srpsko-hrvatski odnosi: Prava nacionalnih manjina – borba protiv diskriminacije" u PDF formatu:

Poročitajte još